Meny
 
Poster Handlingen

Odd Horten har vært lokfører på Bergensbanen i en mannsalder. Han har en siste tur over fjellet igjen før han pensjoneres, men når toget forlater stasjonen uten Horten ombord, innser han at veien videre blir en reise uten trykte rutetabeller og velkjente stoppesteder. Odd Horten har blitt pensjonist og perrongen føles ikke som et trygt sted å bli stående.

O' Horten er en melankolsk komedie om lokfører Odd Hortens første besværlige dager og netter på vei fra et yrkesliv til pensjonisttilværelsen. Gjennom varmt humoristiske og absurde situasjoner blir vi kjent med den noe forknytte Horten. Portrettet av ham blir en inntagende skildring av en eldre mann som mister retningssansen – og finner den igjen.

O' Horten er Bent Hamers femte spillefilm. Hamer har vist at han har et eget håndlag med pensjonistenes lett absurde eksistenser i filmer som Eggs og Salmer fra kjøkkenet. Hovedpersonen Odd Horten har mange likhetstrekk med disse. Som Eggs og Salmer fra kjøkkenet er O’ Horten både en sørgmodig og morsom film.


BENT HAMER manusforfatter, produsent og regissør

Bent Hamer blir regnet som en av Norges mest spennende og særegne filmskapere. Han er manusforfatter, regissør og produserer sine filmer selv. Filmene hans har vunnet mange priser rundt om i verden. Eggs (1995) og Salmer fra kjøkkenet (2003) vant begge Amanda for beste kinofilm. Salmer fra kjøkkenet fikk også European Distribution Award i Cannes i 2003. Han har mottatt The International Film Critics Prize (FIPRESCI) to ganger og fått både Arne Skauen prisen og Aamot-statuetten, som er FILM&KINOs ærespris samt den norske kritikerprisen to ganger. Dagbladet kåret i sommer Salmer fra Kjøkkenet og Eggs til henholdsvis den 4. og den 8. beste norske filmen de siste 25 år. Hans siste film Factotum (2005) fikk bl.a. prisen for beste regi ved København Filmfestival. Filmene hans er vist på kino i mer enn førti land og er tatt ut til Cannes Film Festival tre ganger.

 

Foran kamera:

Bård Owe (Odd Horten)
Filmens hovedrolle, Odd Horten, spilles av Bård Owe, norskfødt skuespiller med en lang og omfattende karriere bak seg i Danmark, der han har vært bosatt siden slutten av 50-tallet.

Bård Owe (f. 1936) er født i Mosjøen og gikk på Statens Teaterskole i Oslo 1955-56. Han sluttet der, flyttet til Danmark og fullførte sin skuespillerutdannelse ved Ålborg Teater i 1958. Owe debuterte på scenen i 1957 og hadde en rekke roller ved Ålborg Teater frem til 1960. I 1962 medvirket han i dansk Melodi Grand Prix og fikk en tredjeplass med sangen Er det virk'lig sandt. I 1972 forlot han scenen i tre år for å studere teologi ved Københavns Universitet og utdannet seg deretter til soneterapeut. Etter at han gjenopptok sin frilanskarriere som skuespiller har han vært en markant og mye brukt skuespiller innenfor både teater, revy, film og tv. Han har medvirket i over 30 danske filmer, ble mye brukt i TV på seksti- og syttitallet og er kjent fra flere populære danske TV-serier. På film er han bl.a. kjent fra rollen som Broder Sune i Ørnens Øje og som Kaj i Portland. På TV hadde han rollen som pastor Zeem i Ole Bornedals Charlot og Charlotte. Rollen som den merkelige altmuligmannen i TV-serien Hotellet gjorde ham for alvor landskjent i Danmark. I Norge vil mange huske ham som den patologiske professor Bondo i Lars von Triers Riget.

Ghita Nørby (Fru Thøgersen)
Danske Ghita Nørby har spilt inn over 100 filmer siden sin filmdebut i 1956. Hun har vært tilknyttet Det Kongelige Teater i København i en årrekke, har hatt uttallige teater-roller, vunnet diverse priser og regnes som en av Danmarks største skuespillere. Hun har medvirket i filmer som Den gode viljen, Babettes Gjestebud og i den danske filmatiseringen av Agnar Mykles Sangen om den røde rubin. I Norge huskes hun bla. fra TV-seriene Matador, Lars von Triers Riget-serier og som terapeuten i TV2-serien Seks som oss.

Espen Skjønberg (Trygve Sissener)

Espen Skjønberg er en av Norges mest markante og folkekjære skuespillere. Han har vært tilknyttet flere norske teatre og har medvirket i nærmere 50 film- og fjernsynsproduksjoner. Han har mottatt en rekke priser, bla Nationaltheatrets Venners ærespris i 1984, Norsk Kulturråds ærespris i 1989 og Amanda-prisens ærespris i 2004. Han er kommandør av St. Olavs Orden. Skjønberg var sist å se på NRK i den populære og kritikerroste dramatiseringen av Anne B. Ragdes Berlinerpoplene.

Henny Moan (Svea)

Henny Moan er født i Finnmark. 17 år gammel reiste hun til Oslo, og kom siden inn på det første kullet på Statens teaterskole. Moan er en mangfoldig kunstner, hun har hatt en rekke roller både ved teater og i film- og fjernsynsproduksjoner. Hun har bl.a. medvirket i Benoni og Rosa, De dødes tjern og Ni liv. Hun har spilt store kvinneroller som Jeanne d'Arc, Kameliadamen og de fleste av Ibsens store kvinneroller, og vært tilknyttet flere av de store teatrene her i landet. Moan har fått en rekke priser.

Bjørn Floberg (Flo)

Bjørn Floberg er en av Norges mest erfarne og habile skuespillere, med en lang karriere innen både film, TV og teater. Floberg debuterte på film allerede i 1976 og har spilt ledende roller i filmer som Telegrafisten, Jeg er Dina, Ti kniver i hjertet, Hører du ikke hva jeg sier, Villmark, UNO og i Bent Hamers Salmer fra kjøkkenet.

Kai Remlov (Steiner Sissener)

Kai Remlov ble ansatt på Nationaltheatret i 1972 og har siden gitt liv til hele 122 rollefigurer bare på teaterscenen. Han har mottat Skandinavisk Nasjonalteaterpris for rollen Elias Rukla i Genanse og verdighet som han spilte i tre sesonger fra høsten 2000 og Per Aabels ærespris for rollen som Hjamlar Ekdahl i Vildanden. Han har medvirket i filmer som Marias menn, Thranes Metode, Hører du ikke hva jeg sier og Herman og i tv-serier som Seks som oss og Sejer - Elskede Poona.


Øvrige medvirkende:

Bla. Per Jansen, Bjarte Hjelmeland, Gard B. Eidsvold, Morten Rudå, Bjørn Jenseg, Trond-Viggo Torgersen, Lars Øyno, Terje Alsvik Wallø, Peder Lohne Hamer og Anette Sagen m.fl.

 

Bak kamera:

Produsent: Bent Hamer, BulBul Film

Co-producer: Pandora Filmproduktions v/Christoph Friedel/Karl Baumgartner og ZDF/ARTE
Memento Films v/Alexandre Mallet-Guy og ARTE France Cinema
Scanbox Film v/Jim Frazee/Mads Peter Ole Olsen

Finansiell støtte: Norsk Filmfond v/Nikolaj Frobenius
Nordisk Film & TV Fond v/Svend Abrahamsen
Norsk Filmutvikling v/Hans Petter Blad og Tom Gulbrandsen
Regissør: Bent Hamer

Manuskript: Bent Hamer

Fotograf: John Christian Rosenlund

Scenograf: Kalle Juliusson

Klipper: Pål Gengenbach

Lydopptak: Morten Solum

Lyddesign: Petter Fladeby

Komponist: Kaada

Distributør, Norden: Scanbox

Internasjonal salgsagent: The Match Factory

Norgespremiere: 26. desember 2007.

 
Tilbake til forsiden

 
 
Logoer
Til forsiden Handlingen Bilder Trailere